Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

''Γη της ελιάς'' Διεθνής έκθεση Mail Art στα Ψαχνά Ευβοίας




Φεστιβάλ Χορωδιών

Χαιρετισμός 
του Δημάρχου Ιωάννη Μπουροδήμου 
στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης “Γη της Ελιάς”

Μετά το τέλος της πρώτης ενότητας της αποψινής βραδιάς που τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ –τους οποίους ευχαριστούμε θερμά- μεταφέροντας και σε εμάς εδώ λίγο από το άρωμα των επικείμενων ολυμπιακών αγώνων που σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινούν στο Λονδίνο, να σάς καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου στις εκδηλώσεις “ΜΕΣΣΑΠΕΙΑ” που -όπως κάθε χρόνο- διοργανώνουμε και φέτος αλλά που για πρώτη φορά θα φιλοξενήσουν μια ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ καλλιτεχνική προσπάθεια.
Έχω λοιπόν την τιμή και τη χαρά να σάς καλωσορίσω στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης με θέμα “Γη της Ελιάς” που, με την πρωτοβουλία και την πολύτιμη συμβολή του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών και του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών και Φίλων, μπορέσαμε τελικά και υλοποιήσαμε αυτή την προσπάθεια από κοινού, παρ’ όλες τις δυσκολίες που προέκυπταν στην πορεία της προετοιμασίας.
Είναι αλήθεια ότι το 2012 προσέφερε πολλά κίνητρα και ακόμη περισσότερα ερεθίσματα για να μπορέσει αυτή η έκθεση να πάρει σάρκα και οστά. Θα αναφέρω μόνο 2: τόσο η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και συγκυρία του Διεθνούς Έτους Συνεταιρισμών αποτέλεσαν μοναδικές ευκαιρίες που έπρεπε οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης. Το θέμα της -όπως ήδη γνωρίζετε- “Γη της Ελιάς”.
Πριν λίγο, παρακολουθήσαμε όλοι –σε ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέβαλαν τα μικρά αυτά ταλέντα– την απονομή στεφάνων ελιάς όπως ακριβώς γινόταν με τους νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Το μοναδικό τους έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς, αναδεικνύοντας το αυθεντικό και διαχρονικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το γνήσιο Ολυμπιακό Ιδεώδες που δεν άλλο από την ευγενή άμιλλα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι βασικές αξίες του Ολυμπισμού (ευγενής άμιλλα, ειρήνη, συμφιλίωση των λαών, πνευματική καλλιέργεια σε αρμονική συνύπαρξη με τη σωματική καλλιέργεια κατά το γνωστό σε όλους μας νους υγιής εν σώματι υγιή) που αποτελούν πρότυπα ανθρώπινης δημιουργίας και αρετής, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι οι πρώτοι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 776 π.Χ. στην αρχαία Ολυμπία, η οποία τότε φιλοξενούσε τους μεγαλοπρεπείς ναούς του Δία και της Ήρας. Οι αθλητές κατέφθαναν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να διεκδικήσουν τον “κότινο” (το στεφάνι ελιάς), ενώ λίγο πριν αρχίσουν οι Αγώνες τρεις σπονδοφόροι με στεφάνια ελιάς –ΚΑΙ ΠΑΛΙ- έφευγαν από την Ήλιδα για να αναγγείλουν την Ιερή Εκεχειρία κατά τη περίοδο της οποίας αθλητές και θεατές μπορούσαν να μεταβούν ανενόχλητοι στον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων και οι εχθροπραξίες έπαυαν. Τυχόν παραβίαση της εκεχειρίας εθεωρείτο ασέβεια προς το θεό Δία, στον οποίο ήταν αφιερωμένοι οι Αγώνες.
Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες χάνουν σταδιακά τη σημασία τους για να καταργηθούν τελικά -μετά από 12 περίπου αιώνες- από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο που απαγόρευσε τη διεξαγωγή τους το 393 μ.Χ., αφού θεωρούνταν πλέον ειδωλολατρική γιορτή. Ωστόσο, το 1896 ο θεσμός επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς, με τη συμβολή του Γάλλου Pierre de Coubertin, πραγματοποιούνται στη μητέρα πατρίδα τους οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από τότε, οι Αγώνες ταξιδεύουν παγκοσμίως ως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός σε όλο τον κόσμο.
Ακόμη και σήμερα ο ΚΟΤΙΝΟΣ –το έπαθλο για τους αρχαίους Ολυμπιονίκες- εξακολουθεί να αποτελεί το κεντρικό σύμβολο των Αγώνων με το κυκλικό του σχήμα να προσκαλεί την ανθρωπότητα να γίνει κοινωνός μιας οικουμενικής προσπάθειας χωρίς διακρίσεις. Αλλά και για την Ολυμπιακή Δάδα που ταξίδεψε για πρώτη φορά στις πέντε ηπείρους του πλανήτη στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πηγή έμπνευσης υπήρξε το ΦΥΛΛΟ ΕΛΙΑΣ.
Σύμφωνα με τη μυθολογία επίσης, ο θεμελιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Ιδαίος Ηρακλής, ο οποίος φύτεψε για πρώτη φορά αγριελιά στην Ολυμπία και αφού έβαλε τα 4 αδέλφια του (Παιωναίο, Επιμίδη, Ιάσιο και Ίδα) να τρέξουν στην Ολυμπία –εγκαινιάζοντας έτσι τον πρώτο αγώνα δρόμου που έγινε στον κόσμο- στεφάνωσε το νικητή με ένα κλαδί από την ελιά που είχε ο ίδιος φυτέψει. Από τότε, λοιπόν, καθιερώθηκε να στεφανώνουν με κλαδιά αγριελιάς τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα κλαδιά ελιάς, αφού κόβονταν από την «Καλλιστέφανο» ελιά με χρυσό ψαλίδι, μεταφέρονταν στο ναό της θεάς Ήρας, όπου και τοποθετούνταν πάνω σε χρυσελεφάντινη τράπεζα. Οι ελλανοδίκες έπαιρναν από εκεί τα κλαδιά, έφτιαχναν στεφάνια και τα πρόσφεραν ως έπαθλο στους αθλητές.
Ακόμη πιο γνωστός σε όλους μας, ο μύθος που αναφέρεται στον αγώνα μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία και την ονομασία της Αθήνας: με μάρτυρα τον τότε βασιλιά της Αθήνας Κέκροπα και δικαστές τους υπόλοιπους δέκα θεούς του Ολύμπου, οι δύο αντίπαλοι ανέβηκαν στο βράχο της Ακρόπολης. Πρώτος ο Ποσειδώνας, δίνοντας με την τρίαινά του ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος, έκανε να ξεπηδήσει ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια
μικρή λίμνη. Ακολούθησε η Αθηνά η οποία φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο γεμάτη καρπό.
Μετά και το δώρο της Αθηνάς, ο Δίας ζήτησε από τους άλλους θεούς να κρίνουν σε ποιον από τους δυο θα δοθεί η πόλη, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη του Κέκροπα ο οποίος αφού κοίταξε γύρω του και διαπίστωσε ότι όπου και να γύριζε τα μάτια του έβλεπαν αλμυρό νερό κατέληξε στο ότι το δέντρο της Αθηνάς ήταν το πρώτο που φύτρωσε σε όλη τη χώρα και γι’ αυτό ήταν πιο χρήσιμο. Έτσι, δόθηκε στην Αθηνά η κυριαρχία της πόλης. Λέγεται μάλιστα πως το 480 π.Χ., όταν οι Πέρσες κατέκτησαν την Ακρόπολη, έκαψαν την ιερή ελιά της Αθήνας –
κάτι που οι Αθηναίοι θεώρησαν κακό σημάδι που όμως αποκαταστάθηκε αμέσως την επόμενη ημέρα όταν ο καμένος κορμός είχε βλαστήσει και πάλι. Και ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ λοιπόν -μεταξύ άλλων- η ΕΛΙΑ.
Άλλος ένας μύθος που αναδεικνύει την πρωτοκαθεδρία της ελιάς ως ενός από τα τρία βασικά προϊόντα του ελληνικού χώρου μαζί με το κρασί και το σιτάρι είναι εκείνος που αναφέρεται στις 3 εγγονές του Διονύσου και της Αριάδνης: η Ελαΐς ήταν προστάτιδα του ελαιόλαδου, ενώ η Οινώ και η Σπερμώ προστάτευαν την άμπελο και το σιτάρι αντίστοιχα. Ήταν οι κόρες του Άνιου (γιου του Διονύσου) που τις είπαν Οινοτρόπους ή Οινοφόρους, στις οποίες ο παππούς τους ο Διόνυσος έδωσε ένα μοναδικό χάρισμα: "ποιείν εκ γης έλαιον, σίτον και οίνον".
Εκτός όμως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη μυθολογία, η ΕΛΙΑ είναι παρούσα σε μια σειρά από αναρίθμητες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην ιατρική, στη θρησκεία, στη λαϊκή παράδοση, στο εμπόριο και στην οικονομία, στην τέχνη, στη διατροφή, ακόμη και στον καλλωπισμό, η ΕΛΙΑ κάνει αισθητή την παρουσία της ανά τους αιώνες, αποκτώντας πολλαπλούς συμβολισμούς.
· Ο Ιπποκράτης -Πατέρας της Ιατρικής- εμπιστευόταν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου καθώς αναφερόταν σε αυτό σαν την “ιδανική θεραπεία”. Οι σύγχρονοι επιστήμονες δε, πιστεύουν ότι βοηθά τις λειτουργίες του εγκεφάλου, των εσωτερικών μας οργάνων και ιδιαίτερα της καρδιάς.
· Με λάδι, επίσης, έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες σπονδές στους βωμούς.
· Το κλαδί ελιάς που κρατούσε ένα περιστέρι σηματοδότησε για τον Νώε το τέλος της βιβλικής καταστροφής και την απαρχή της αναγέννησης, ενώ η συμβολική πλευρά της ελιάς διατηρείται ως τις μέρες μας στη θρησκεία μέσω της χρήσης του λαδιού στα βασικά χριστιανικά μυστήρια: στο βάπτισμα, στο χρίσμα και στο ευχέλαιο.
· Με λίγες σταγόνες λάδι από το καντήλι του Αϊ-Νικόλα γαλήνευαν οι ναυτικοί τη
θάλασσα, ενώ μερικές σταγόνες λάδι σε λίγο νερό φτάνουν για να απαλλάξουν από το "κακό μάτι".
· Όσον αφορά στη διατροφή και, δη στη μεσογειακή διατροφή, όπου η κυριαρχία της ελιάς και των προϊόντων της είναι δεδομένη, τα πλεονεκτήματά της κατά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσφέρουν υγεία και μακροζωία σε όσους την επιλέγουν.
Εξάλλου, το ελαιόλαδο αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών.
Ένα δέντρο που ευδοκιμεί κατεξοχήν στη λεκάνη της Μεσογείου, η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού εν γένει των λαών της τελευταίας, ώστε δεν είναι διόλου υπερβολικό να μιλάμε σήμερα για τη Μεσόγειο της Ελιάς. Τη Μεσόγειο όπου ευδοκίμησαν ορισμένοι από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Καθώς, μάλιστα, το δέντρο αυτό μπορεί να ζήσει ακόμη και έως 1.000 χρόνια, δεν είναι τυχαίο ότι λειτουργεί και ως σύμβολο ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ
και ΕΥΦΟΡΙΑΣ. Η ιδιότητά της να αναβλασταίνει και να μην πεθαίνει σχεδόν ποτέ ήταν πολύ κοντά στις αντιλήψεις για ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Όμως, σε μια ζοφερή οικονομική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα με έντονες πλέον τις συνέπειες και στον κοινωνικό ιστό, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ευκαιρίες αναχαίτισης αυτής της κρίσης. Μια από αυτές –που επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε- είναι και η συγκυρία της καθιέρωσης του 2012 ως Διεθνούς Έτους Συνεταιρισμών.
Καθώς οι συνεταιρισμοί προσανατολίζονται κυρίως στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών προωθώντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που εστιάζει στον τόπο μας στηριζόμενο στην αλληλοβοήθεια και στη συνεργασία των ανθρώπων, καταφέρνουν τελικά ως επιχειρήσεις να διασφαλίσουν συνθήκες ικανές για την ευημερία και την αξιοπρεπή διαβίωση των μελών αυτών των τοπικών κοινωνιών, επιτυγχάνοντας έτσι περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνικές υπηρεσίες και προαγωγή -εν τέλει- του τοπικού πολιτισμού σε αντιδιαστολή με τα επιχειρηματικά
συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών που στο όνομα του κέρδους αποσιωπούν καθετί τοπικό.
Με αφορμή λοιπόν το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών και με δεδομένη την κυριαρχία της ελιάς στον ευβοϊκό τρόπο ζωής και –εν γένει- στον ευβοϊκό πολιτισμό, πήραμε την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα και που επικεντρώνεται στην ΕΛΙΑ να φιλοξενήσουμε ορισμένα ενδεικτικά ευβοϊκά προϊόντα που έχουν ως βάση τους την ελιά, με την προσδοκία ότι η προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό ερέθισμα προς περαιτέρω αξιοποίηση και δημιουργικότητα.
Κλείνοντας και καθώς μετά από εδώ η διεθνής αυτή έκθεση θα ταξιδέψει σε Τυνησία, Ελβετία και Ιταλία, ας ευχηθούμε να αποτελέσει τον ταχυδρόμο ή -ακόμη καλύτερα- το “ταχυδρομικό περιστέρι” που θα μπορέσει μαζί με το μήνυμα ειρήνης να αφυπνίσει περαιτέρω τη δημιουργία σε κάθε επίπεδο και έκφανση του ανθρώπινου πολιτισμού, με όχημα πάντα το κλαδί ελιάς.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
01/07/2012
Ιωάννης Μπουροδήμος
Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων



''Γη της ελιάς''

Η έκθεση ''Γη της ελιάς'' διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, από το Ευβοικό Κέντρο Τεχνών και το Σύνδεσμο Καλλιτεχνών '' Art Evia''.
Για την πραγματοποίηση της συνεργάστηκαν 150 καλλιτέχνες από 24 χώρες, πολιτιστικοί φορείς, εθελοντές και φίλοι. Μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό της ελιάς μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα συνεργασίας μεταξύ των λαών.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη  αξία της τέχνης και τον σημαντικό της ρόλο στη κοινωνική ζωή, η έκθεση αναδεικνύει την αξία της συνύπαρξης, της αμοιβαιότητας  και της συλλογικής δημιουργικής δράσης.
Ζούμε σε μια σπουδαία χώρα με ένδοξο παρελθόν, ζοφερό παρόν και αβέβαιο μέλλον. Η παγκόσμια κρίση μας οδηγεί σε αναθεωρήσεις, νέες κατευθύνσεις και νέες ιδέες. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις όποιες εγωιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος και να προχωρήσουμε στην τέχνη της συνεργατικής δημιουργικότητας, για την οποία η ‘’Γη της ελιάς’’ έχει να μας διδάξει πολλά και οι καλλιτέχνες ακόμη περισσότερα μέσα από το κίνημα της ‘’Ταχυδρομικής τέχνης’’.
Στο χώρο της έκθεσης  μαζί με τα ζωγραφικά έργα συμμετέχουν  ενδεικτικά και Ευβοϊκά προϊόντα ελιάς. Πιστεύοντας ότι η οικονομική και κοινωνική μας αναβάθμιση εξαρτάται μεταξύ άλλων από την ικανότητα να αξιοποιήσουμε τα πολύτιμα αγαθά που παρέχει η γη μας, θελήσαμε να προβάλουμε  την ανεκτίμητη αξία της ελιάς, που με τους καρπούς της μεγάλωσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων, κατέχοντας τη σημαντικότερη θέση στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού.
Ως σύμβολο ειρήνης, ευημερίας, γονιμότητας, ευφορίας, ασφάλειας, αναγέννησης, αθλητισμού και πολιτισμού, ήταν και θα είναι πάντα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ελπίδας για την επιβίωση του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής ψυχής.

01/07/2012
Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη
Διευθύντρια του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών


 




Η Ολυμπιονίκης Φανή Ψαθά 





ΜΕΣΣΑΠΕΙΑ 2012

"Γη της ελιάς"

Διεθνής έκθεση Mail Art

1-8 Ιουλίου 2012
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων
Ψαχνά Ευβοίας Ελλάδα



Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων παρουσιάζει τη διεθνή έκθεση τέχνης '' Γη της ελιάς'' στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ''Μεσσάπεια 2012''.
Στην έκθεση συμμετέχουν 150 καλλιτέχνες από 24 χώρες με μικρά ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από το δένδρο της ελιάς ως σύμβολο ειρήνης και ευημερίας των λαών.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο προβάλλονται ενδεικτικά τοπικά προϊόντα ελιάς  από παραγωγούς, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, με αφορμή το διεθνές έτος συνεργασίας και συνεταιρισμών 2012.
Έναρξη της έκθεσης:  Κυριακή 1η Ιουλίου και ώρα 21:30.

Διοργάνωση: Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, Ευβοϊκό  Κέντρο Τεχνών, Σύλλογος Καλλιτεχνών και Φίλων Art Evia.
Σχεδιασμός προγράμματος: Φαίδρα Ραχούτη , Νίκος Ραχούτης.
Συντονισμός: Μαρίνα Ντόβρου.
Επιμέλεια: Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη, Μαρίνα Παπαστάμου.
Γραφιστική - Εκτύπωση υλικού: Κ. Κάργας- Ν. Μαργαρίτης Ο.Ε.
Είσοδος ελεύθερη 19:00 - 23:00 καθημερινά.
 Ευχαριστούμε το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και όλους όσους βοήθησαν και συνεισέφεραν για την υλοποίηση της έκθεσης ''Γη της ελιάς''.

Evmorfia - Fanis Rachoutis, prof. Pietro Romano Matarrese - Patrizia - Angela - Olimpia  Matarrese.

Eυχαριστούμε τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φιλίας και συνεργασίας και μας έστειλαν τα πολύ όμορφα έργα τους με θέμα την ελιά.



Στην έκθεση ''Γη της ελιάς'' στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Achille de Moewald FRANCIA , Adamo Modesto ITALY , Alejandro Thornton ARGENTINA, Alexander Limarev RUSSIA , Andrew Maximilian Niss GERMANY , Ania Swoboda ITALY , Anja Mattila Tolvanen FINLAND , Anna Maria Lagou GREECE , Anny Ferrario ITALY , Ayşen Bilgi TURKEY , Bartolome Ferrando SPAIN , Beatriz Albuquerque PORTUGAL , Bruno Cassaglia ITALY , Carlier Yolaine FRANCE , Carlo Iacomucci ITALY , Carlo Maria Giudici ITALY , Carmela Corsitto ITALY , Carmela Rizzuto USA , Carolina Busquets Sanhueza CHILE , Cecilia Bossi ITALY , Cem Demir TURKEY , Chantal Tahiti FRANCE , Chrisostomos Zarkadas GREECE , Christine Newkirk USA , Chrysoula Skepetzi GREECE , Claudio Grandinetti ITALY, Claudio Romeo ITALY , Connie Jean USA , Costas Sachos GREECE , Càtàlin Alexandru Chifan ROMANIA , Daniel Daligand FRANCE , Daniel de Culla SPAIN , Daniele Principe ITALY , Dariusz Przewiezlikowski POLAND , Darko Vulic SWITZERLAND , David Mohallatee USA , Dimitra Spiridaki GREECE , Dimitris Kapogiannis GERMANY , Domeniki Oikonomou GREECE , Donata Pettenon ITALY, Dr. Klaus Groh GERMANY, Dragan Jukic GERMANY , Elisa Battistella ITALY , Evi Papadima GREECE , Evie Satijadi -Toni Antonius , Evmorfia Ghika Rachouti GREECE , Fanis Rachoutis GREECE , Fedra Rachouti GREECE , Francesco Cucci ITALY , Georgeta Gheorghiu ROMANIA , Georgios Belias GREECE , Georgios Friganiotis GREECE, Gianluca Murasecchi ITALY , Giota Raitsou GREECE , Giovanni and Renata StraDA ITALY , Guido Capuano ITALY , guroga VENEZUELA , Gülseren Güvenilir TURKEY , Helder Coelho Dias PORTUGAL , Henning Mittendorf GERMANY , Herve Alexandre FRANCE , Hugo Pontes BRASIL , Inez Olude Da Silva BELGIUM , Jaromir Svozilik NORWAY , John Jennings IRELAND , John M. Bennett USA , Judy Skolnic USA , Kali Mavromati GREECE , Karen Wood USA , Katerina Nikoltsou GREECE , Keiichi Nakamura JAPAN , Kleoniki Ntasiou GREECE, Kommissar Hjuler-Mama Baer GERMANY , Kostas Pagomenos GREECE , Kountouri Georgia GREECE , Lamberto Caravita ITALY , Lutz Beeke GERMANY , Maggi Ruggero ITALY , Manfred Heinze GERMANY , Marek Glowacki POLAND , Maria Papantoni GREECE , Maria Sfiniadaki GREECE , Maria Spyrou GREECE, Mariano Bellarosa ITALIA , Marijana Oro SERBIA , Marina Dovrou GREECE , Marina Papastamou GREECE , Marina Valli GREECE , Mariya Churkina RUSSIA, Mathias Brugger GERMANY , Maurizio Follin ITALY , Mauro Gentile ITALY ,Michalis Bochtis GREECE, Michalis Kotsaris GREECE , Michel Della Vedova FRANCE, Miguel Jimenez El Tailler de Zenon SPAIN , Mirta Caccaro ITALY, Nanou Camut FRANCE , Nestos Barsakis GREECE , Niklas Heed SWEDEN , Nikolaos Rachoutis GREECE , Nikoleta Kova GREECE, Nikos Kyritsis GREECE,Olivia RUSSIA , Osvaldo Miguel Morales Barraza CHILE , Panagiota Iliadi GREECE , Panagiota Kapogianni GERMANY , Panagiota Panagiotopoulou GREECE , Paola Baldassini ITALY, Paola Rivabene ITALY , Paraskevi Panagiotou GREECE , Paul Tiilila FINLAND , Pedro Bericat SPAIN , Piero Barducci ITALY, Pietro Romano Matarrese ITALY , PLANER RUSSIA , Reid Wood USA , Remy Penard FRANCE, Roberto Keppler BRASIL , Roberto Scala ITALY, Roland Halbritter GERMANY, Rosanna Veronesi ITALY , Rossella Ricci ITALY , Roula Akriotou GREECE , Ryosuke Cohen JAPAN , Sabela Banà SPAIN , Salvatore Starace ITALY , Sanda Serim TURKEY , Serse Luigetti ITALY , Silvano Pertone ITALY , Simon Warren UK , Slav2 RUSSIA , Stamatia Tsantaki GREECE,Stephanie Turnbull UK , Süreyya Uyan TURKEY , TICTAC GERMANY , Tiziana Baracchi ITALY , Tonino Sorrentino ITALY , Valentine Mark Herman FRANCE ,Vasiliki Roga GREECE , Wittwulf Y Malik GERMANY , Xanthi Ghika Iliadi GREECE , Yeşim Göktepe TURKEY , Zeugaridou Emmanouela GREECE.
 
Ευχαριστούμε τους παραγωγούς, τις ελαιουργικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς  που συμμετέχουν και πλαισιώνουν  την έκθεση τέχνης  με τα εκλεκτά τους προϊόντα:

Cumaea
http://www.cumaea.gr/ 


Ελαιάνθη 
http://ebloko.gr/proionta?category_id=104&manf=915

Κτήμα Αρχοντικό
http://www.arxontikessintages.blogspot.gr/ 


Αγροτουρισμός Ελαιώνας
http://www.eleonashotel.com/

Εταιρία Τυποποίησης Ελαίου - Ελαιοτριβείο Σπυριδάκης
http://www.attikaoliveoil.gr/

 Αγροτικός Συνεταιρισμός  Ροβιών
Λέλια - Ροη ΑΕ
http://www.lelia.gr/gr/company.htm


Κάτι τρέχει
Ελαιοτριβείο Αφοί Γ. Κασιμάτη Ο.Ε.

Κτήμα Μπασινάς

Κτήμα Τσακογιάννης


Evmorfia Ghika Rachouti
Panos Iliopoulos - Fanis Rachoutis - Marina Papastamou

  
Η αποστολή έργων και η συμμετοχή καλλιτεχνών συνεχίζεται και μετά την έκθεση στα Ψαχνά Ευβοίας, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιανουάριο 2013 με την παρουσίαση της έκθεσης στην Τυνησία, Ελβετία και Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου